Informace o nové dotaci Zelená úsporám

Informace o možnosti získání dotace pro vybudování alternativních zdrojů energií

 

Po úspěšném odčerpání dotací na zateplení a energetické úspory vznikl nový dotační program s názvem Nová zelená úsporám. Jedná se o statní podporu alternativních energii s datumem spuštění do 12.9.2021. V tomto případě se netýká tato dotační podpora novostaveb.

 

Podání dotace

Podání dotace se provádí on-line pomocí informačního systému SFŽP, ve kterém se také celá žádost vyřizuje. Orientace v tomto systému je jednoduchá a intuitivní, takže by její podání měl zvládnout i neznalý uživatel. Odeslané žádosti budou přijímány buď do vyčerpání cílové částky, avšak nejpozději do 30.6.2025.

 

Lhůty

Dobrou zprávou je, že i přes energetickou krizi doprovázenou velikým zájmem o solární energii a vyplácené dotace, Státní fond ŽP ČR úspěšně dodržuje lhůty pro vyřizování této atraktivní dotace. V případě, že žadatel neudělá hrubou chybu, zpracovává se žádost jeden až dva měsíce, kdy je následně také částka vyplácena.

 

Schvalování

Schvalování žádosti začíná základní kontrolou a údaje v ní vyplněné musí být bezchybné. V případě, kdyby však v žádosti něco chybělo, je zde druhá šance, kdy pracovníci ministerstva nedostatek doplní a zpracují jako novou žádost.

 

Pro úspěšné vyřízení žádosti je důležité zaslat plán projektové dokumentace a to nejpozději do 30.6.2025. Následně budou žadatelé informováni o její přijetí. Proces akceptace žádosti trvá standardně 6 týdnů a finance jsou následně proplaceny po 6-8 týdnech. Také je důležité doposlat dokumenty dokazují úspěšné dokončení projektu a to nejpozději do 2 let od přijetí žádosti. Pokud chce žadatel žádat o dotaci zpětně, je to možné pouze u projektů a faktur vydaných po 1.1.2021.

 

Veškeré důležité a podrobné informace naleznete na stránce dotace zde na tomto odkazu.

 

V případě zájmu či otázek na téma dotačních výhod pro výstavbu solárních elektráren nás neváhejte kontaktovat.